Dentitia la diabetici

Cum afecteaza diabetul dentitia?

Persoanele care au diabet zaharat stiu ca boala poate afecta ochii, nervii, rinichii, inima si alte sisteme vitale ale organismului. Diabetul poate afecta de asemenea si cavitatea orala. Persoanele diabetice prezinta risc crescut de boala parodontala, o infectie la nivelul gingiei si osului. Boala parodontala poate cauza dificultati in ce priveste masticatia sau chiar poate duce la pierderea dintilor.

Deoarece diabetul reduce rezistenta organismului la infectii, apare riscul aparitiei gingivitei, o inflamatie cauzata de obicei de prezenta placii bacteriene. Placa bacteriana se prezinta ca o  “banda adeziva”, care se acumuleaza pe dinti, de o parte si de alta a liniei gingiei. Xerostomia este, de asemenea, un simptom comun al persoanelor care sufera de diabet zaharat, afectiune ce poate cauza durere, ulceratii, infectii, carii, cat si o incidenta crescuta in aparitia cariilor dentare. In cazul diabeticilor, afectiunile de la nivelul dentitiei si mucoasei gingivale pot fi mai frecvente si mai severe decat in cazul celorlalti indivizi. In lipsa unor controale dentare periodice, gingivitele netratate pot cauza boala parodontala. De asemenea pot aparea inflamatii si distrugerea testului ce inconjoara si sustine dintii si gingiile.

La ce trebuie sa fim atenti

Persoanele diabetice care beneficiaza de o buna ingrijire dentara si isi mentin nivelul insulinei sub control pot de cele mai multe ori sa evite afectiunile gingiei.
Dieta si exercitiile fizice sunt cele mai importante schimbari pe care diabetici lei pot face pentru a-si imbunatati calitatea vietii si sanatatea orala. Pentru a mentine dintii si gingiile sanatoase, pacientii cu diabet zaharat ar trebui sa fie atenti la nivelul de zahar in sange si sa isi verifice periodic nivelul trigliceridelor si al colesterolului, de vreme ce acestea pot fi direct implicate in prevenirea afectiunilor gingivale

Cum pot sa ma protejez?

Sanatatea dintilor si a mucoasei orale este un motiv real de ingrijorare pentru multe persoane cu diabet zaharat, dar de obicei nu primeste atentia pe care o merita. Periajul dentar dupa fiecare masa este necesar, si extrem de eficienta este de asemenea clatirea cu Gengigel Hydrogel (dupa curatarea dintilor).

Diabetul zaharat este asociat cu pierderea dintilor in principal pentru ca persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse la boli parodontale. Boala parodontala sau parodontita trebuie prevenita si tratata, nu doar pentru a inlatura efectul de pierdere a  dintilor, ci si pentru ca ea este asociata cu atacurile cardiace si accidentele vasculare cerebrale. Persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa-si mentina un nivel normal al glucizei si sa beneficieze regulat de ingrijire dentara. Ar trebui de asemenea sa nu fumeze si sa nu consume bauturi alcoolice.

Back to Top