Afectiuni ale gingiei

Afectiunile de la nivelul gingiilor sunt responsabile pentru pierderea dintilor mai mult decat toate celelalte afectiuni dentare impreuna. Cu toate acestea, daca sunt identificate inainte de a ajunge in stadiul final, ele pot fi tratate cu succes. Cei mai mulți oameni care sufera de afectiuni gingivale, nu știu acest lucru si nu se vindeca in mod corespunzător.
Se pune intrebarea de ce atat de multi oameni au probleme gingivale, de vreme ce este atat de importanta mentinerea unei dentitii bune pentru masticatie, o digestie buna, un aspect placut si evitarea protezelor mobile?
Principalul motiv este ca ei nu si-au dat seama ce sunt afectiunile gingivale și ce se poate face pentru a le putea preveni sau trata. 90 % dintre adulti incep sa sufere de afectiuni ale gingiilor, de multe ori inca din primele decenii ale vietii lor. Boala este la fel de veche ca si existenta umana.

Cauzele afectiunilor gingivale

Cea mai frecventa cauza pentru afectiunile gingivale o constituie placa. Placa dentara consta intr-o pelicula aproape invizila aparuta zilnic pe suprafata dintilor. Cu ajutorul salivei si a unui lichid secretat de gingie diversi microbi ce se afla in mod normal in cavitatea bucala, adera la dinti. Placa se intareste astfel si se transforma in piatra (cunoscuta sub numele de tartru) in momentul in care dizolva sarea din saliva. Placa dentara apare foarte aproape de linia gingiei si intre dinti.
In cazul persoanelor cu o igiena orala precara, ea poate acoperi insa si intreaga suprafata a dintilor.

Aproape in toate cazurile, placa si tartrul adultilor si copiilor sunt formate prin calcifierea placii.
Fiind formata in straturi, tartrul ramane acoperit si retine si mai multa placa si bacterii cauzand astfel inflamatii ale gingiei ca rezultat al influentei toxinelor nocive produse de microbe (bacterii).

Inflamatia gingivala exacerbeaza :

• dupa indepartarea placii,

• in cazul obturatiilor necorespunzatoare sau a coroanelor si puntilor vechi.

Factorii individuali in care se includ fumatul, tulburarile hormonale precum diabetul, sarcina etc.,rezistenta locala scazuta datorata parodontozei pot ingreuna situatia gingiei, deoarece scad rezistenta organismului, aduc atingere efectelor protectoare ale sistemului imunitar.

Back to Top